Ilitominion, for the care of premature newborns
Home Page News
Ημερίδας με θέμα τη νευροαναπτυξιακή φροντίδα του νεογνού Print E-mail
Friday, 21 June 2019 15:28
There are no translations available.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας με θέμα τη νευροαναπτυξιακή φροντίδα του νεογνού, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στις 21 Ιουνίου 2019, έγινε η πρώτη παρουσίαση της συνοπτικής έκδοσης των Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία, μεταφρασμένης στα Ελληνικά.

Η Ελληνική μετάφραση είναι διαθέσιμη και σε μορφή pdf εδω

 
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» Print E-mail
Friday, 21 June 2019 15:26
There are no translations available.

Στις 21 Ιουνίου έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Αμφιθέατρο του ΠαΓΝΗ επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Νευροαναπτυξιακή φρονίδα του νεογνού με επίκεντρο την οικογένεια» που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ηλιτόμηνου από τη Νεογνολογική Κλινική & ΜΕΝΝ του ΠαΓΝΗ και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του ΠαΓΝΗ με την επιστημονική συνεργασία του Νεογνολογικού Τμήματος & Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Την Ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον περισσότεροι από 130 επιστήμονες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων στο χώρο της νεογνικής υγείας, που ήλθαν από όλους τους νομούς της Κρήτης για να ενημερωθούν σχετικά με τις ειδικές τεχνικές και μεθόδους φροντίδας των πρόωρων νεογνών με επίκεντρο την οικογένεια και να παρακολουθήσουν το πρακτικό σεμινάριο εφαρμογής τους με το οποίο έκλεισε η Ημερίδα.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ελευθερία Χατζηδάκη, Επικ. Καθηγήτρια Νεογνολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Διευθύντρια Νεογνολογικής Κλινικής & ΜΕΝΝ ΠαΓΝΗ, για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και για την ουσιαστική συμβολή της στη συνεχή επιμόρφωση των επιστημόνων υγείας σε σύγχρονες μεθόδους νοσηλείας των πιο μικρών και πιο ευάλωτων ασθενών και που αποδεδειγμένα συμβάλλουν σημαντικά στην ελάττωση της νοσηρότητάς τους και στην όσο το δυνατόν καλύτερη ανάπτυξή τους. Τόσο η ίδια όσο και η κ. Πηνελόπη Ντζιλέπη, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΠαΓΝΗ, έβαλαν όλη τους τη φροντίδα ώστε να έχει επιτυχία η Ημερίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ομιλητές νεογνολόγους και μαίες του Νεογνολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ καθώς και στο Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας & Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης για την πολύτιμη συμμετοχή τους στην Ημερίδα και την αφοσίωση με την οποία υποστηρίζουν τη νευροαναπτυξιακή φροντίδα των πρόωρων νεογνών με επίκεντρο την οικογένεια.

 
Πραγματικότητα η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης η πρώτη στη Βόρεια Ελλάδα Print E-mail
Monday, 18 March 2019 16:00
There are no translations available.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο" τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης Τράπεζας Μητρικού Γάλατος στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019. Πρόκειται για την ολοκλήρωση και το επιστέγασμα μίας όμορφης προσπάθειας της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης για τη φροντίδα των προώρων νεογνών «Ηλιτόμηνον», για την οποία συνεργάστηκε πλήθος ανθρώπων και φορέων, με στόχο τη βέλτιστη ανάπτυξη των νεογνών.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή του πρόωρου βρέφους με το γάλα της μητέρας συσχετίζεται με μικρότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα, αλλά και καλύτερη νευροανάπτυξη. Όταν η μητέρα δεν κατορθώνει να δώσει δικό της γάλα ή αυτό που παράγει δεν επαρκεί για τις ανάγκες του βρέφους, τότε η αμέσως καλύτερη λύση για την υγεία του βρέφους είναι το γάλα δότριας μητέρας διαμέσου Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος. Κι αυτό μπορεί πλέον από σήμερα να γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Γιατί από σήμερα είναι πραγματικότητα η Πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει δύο Νεογνολογικές Κλινικές και Εντατικές Νοσηλείες Νεογνών και δύο Μαιευτικές Κλινικές.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Διοικήτρια του ΓΝΘ "Ιπποκράτειο", Βασιλική Παπαχριστοδούλου, η Καθηγήτρια Νεογνολογίας του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. και Δ/ντρια της Α΄ Νεογνολογικής Κλινικής και Εντατικής νοσηλείας Νεογνών του ΓΝΘ "Ιπποκράτειο", Βασιλική Δρόσου-Αγακίδου και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Ελένη Παντελίδου, καθώς και η Πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον» και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), Ελένη Βαβουράκη. Παρόντες ήταν και οι κ.κ. Σωτηροπούλου και Σκρέκκας , εκπρόσωποι της εταιρίας ΤΑΡ – Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, η οποία ανέλαβε σημαντικό κόστος του εξοπλισμού, η Συντονίστρια του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών "ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ", Κούλα Γιαννακίδου συνοδευόμενη από πολλά μέλη του Σωματείου και ο πολιτικός μηχανικός Διονύσης Νικολαϊδης , ο οποίος ανέλαβε αφιλοκερδώς το σχεδιασμό του χώρου εγκατάστασης της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος .

Επίσης, στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ, Ηλίας Θεοδωρίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υποδιοικητής του 3ου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης και Επιπυραγός, Παναγιώτης Μπαθρέλλος, καθώς και πλήθος εθελοντών-μελών γονέων πρόωρων παιδιών του "Ηλιτόμηνον" και μέλη του προσωπικού του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο.

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια μπορείτε να δείτε εδώ

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Print E-mail
Wednesday, 06 February 2019 13:00
There are no translations available.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ «ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΑΓΑΠΗΣ» ΚΑΙ «ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ»

Υπογράφτηκε την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019 στην Αθήνα, η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Οργανώσεων «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» με έδρα την Κύπρο, και «Ηλιτόμηνον» με έδρα την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις μεταξύ τους καλές σχέσεις. Οι δύο Οργανώσεις επιθυμώντας να αναπτύξουν τη συνεργασία τους σε θέματα προστασίας των πρόωρων νεογνών και των οικογενειών τους και βασιζόμενοι σε αμοιβαία εμπιστοσύνη κατέληξαν σε Μνημόνιο Συνεργασίας. 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας για την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και εμπειριών και την ανάπτυξη λύσεων σε θέματα που αφορούν στα πρόωρα νεογνά, μέσω πολλαπλών εργαλείων όπως η προώθηση και θέσπιση των Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία (“European Standards of Care for Newborn Health”), η δημιουργία ομάδων εργασίας, η υλοποίηση προγραμμάτων και δραστηριοτήτων και η διοργάνωση γεγονότων. 

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της «Θερμοκοιτίδας Αγάπης» κα Έλενα Μαλμηδούρη Χατζηχάννα ανάφερε πως είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανανεώθηκε σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο είχαν υπογράψει στο παρελθόν, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές και διαχρονικές σχέσεις μεταξύ των δύο Οργανώσεων, που στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού και φιλανθρωπικού τους χαρακτήρα αναπτύσσουν σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο έντονη κοινωνική δράση για τη φροντίδα της μεγαλύτερης ομάδας παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη. «Ιδιαίτερα όταν κοινός στόχος των Οργανώσεων μας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από το θέμα της προωρότητας και η θέσπιση των Ευρωπαϊκών προτύπων φροντίδας του EFCNI, συμφωνήσαμε πως θα προβούμε σε συνεργασίες σε διάφορους τομείς έτσι ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί το «ευ ζην» των παιδιών σε Κύπρο και Ελλάδα».

Η κα Ελένη Βαβουράκη, Πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον» και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), ανέφερε στις δηλώσεις της πως «με τη Θερμοκοιτιδα Αγάπης μας έχει συνδέσει όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από το κοινό μας όραμα, μια ειλικρινής φιλία και αμοιβαία εκτίμηση την οποία θα συνεχίζουμε για τα επόμενα χρόνια. Η διασφάλιση της σωστής φροντίδας όλων των εγκύων και των νεογνών αποτελεί και για τις δύο Οργανώσεις κοινό όραμα το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με την προώθηση των Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία» του EFCNI, στο δίκτυο του οποίου ανήκουμε και οι δυο.

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας οι δύο Οργανώσεις πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Μαιευτηρίου Αθηνών «Έλενα Ε. Βενιζέλου» όπου ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή Νεογνολογικού Τμήματος Δρ. Γιώργο Λιόση και μίλησαν με το νοσηλευτικό προσωπικό για τις ανάγκες της Μονάδας και την ποιότητα θεραπείας των πρόωρων βρεφών.

Η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» και το «Ηλιτόμηνον» ζήτησαν εκ νέου την ανάληψη δράσης για την υγεία των νεογνών σε Κύπρο και Ελλάδα με μέλημα τη σωστή φροντίδα των πρόωρων νεογνών. Προς αυτή την κατεύθυνση δεσμεύτηκαν πως το άμεσο διάστημα θα ανακοινώσουν συγκεκριμένες ενέργειες και κοινές δραστηριότητες.

 
15th EFCNI Parent Organisations Meeting Print E-mail
Friday, 25 January 2019 11:00
There are no translations available.

H 15η Συνάντηση των οργανώσεων του δικτύου του EFCNI έγινε με μεγάλη επιτυχία στο Freising της Γερμανίας από 25 ως 27 Ιανουαρίου 2019. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκατό περίπου αντιπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρίες, γνώση και ιδέες για τη βελτίωση της φροντίδας των πρόωρων και άρρωστων νεογνών και συμφώνησαν για συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ηλιτόμηνον εκπροσώπησε η πρόεδρός του Ελένη Βαβουράκη, η οποία και επανεκλέγηκε στο Parent Advisory Board του EFCNI για τα επόμενα 4 χρόνια, στις εκλογές που έγιναν στο πλαίσιο της Συνάντησης.

 
Παρουσίαση των Standards of Care for Newborn Health στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Print E-mail
Wednesday, 28 November 2018 14:00
There are no translations available.

Πρόσκληση για Δράση για τη Νεογνική Υγεία

 

Στις 28 Νοεμβρίου 2018, το EFCNI παρουσίασε τα Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία (Standards of Care for Newborn Health) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Lancet, ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως, αναφέρεται σε αυτά με τίτλο “Putting the family at the centre of newborn health_Βάζοντας την οικογένεια στο κέντρο της νεογνικής υγείας”. Μια μεγάλη ημέρα για το “Ηλιτόμηνον” και όλες τις οργανώσεις του δικτύου του EFCNI. Η πρόεδρος του «Ηλιτόμηνον» Ελένη Βαβουράκη ήταν μεταξύ των ομιλητών και η τιμή που έγινε στο πρόσωπό της αντανακλά σε όλες τις εθνικές οργανώσεις που συνέβαλαν στη δημιουργία των Προτύπων και που με όλες τους τις δυνάμεις προσφέρουν έργο ώστε να βελτιωθεί η φροντίδα των πρόωρων και άρρωστων νεογνών στην Ευρώπη. Μπορείτε να ενημερωθείτε λεπτομερώς για τα Standards of Care for Newborn Health στη σελίδα https://newborn-health-standards.org/

Παράλληλα με την παρουσίαση των Προτύπων Φροντίδας, το EFCNI απεύθυνε προς όλες τις εθνικές κυβερνήσεις «Πρόσκληση για Δράση για τη Νεογνική Υγεία», την οποία μπορείτε να διαβάσετε στα ελληνικά στο
https://www.efcni.org/wp-content/uploads/2018/11/2018_11_23_Greek_translation_Call_to_Action_ESCNH_flyer_web_final.pdf

 
ΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΟΩΡΑ ΜΩΡΑ.ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ" Print E-mail
Saturday, 24 November 2018 13:00
There are no translations available.

Στις 24 Νοεμβρίου 2018, διοργανώθηκε Ημερίδα με θέμα "Πρόωρα Μωρά: οι Νέοι Μαχητές" από το Κέντρο Υγείας Αιγάλεω- 1ο & 2ο Τ.Ο.Μ.Υ. Αιγάλεω, στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος" του Δήμου Αιγάλεω, με την αιγίδα της 2ης Υ.Π.Ε., τη συνεργασία του Δήμου Αιγάλεω και την υποστήριξη του Ηλιτόμηνου.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας Αιγάλεω- 1ο & 2ο Τ.Ο.Μ.Υ. Αιγάλεω έκαναν μια πολύ σημαντική κίνηση για τα πρόωρα μωρά, καθώς για πρώτη φορά τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας από φορέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, αναδεικνύοντας τις πρόωρες γεννήσεις και τις συνέπειές τους ως ένα θέμα που μας αφορά όλους.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Next > End >>

Page 1 of 9

EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”

προσκληση για δράση edited

 

 

 

Το ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ υποστηρίζει τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία (“European Standards of Care for Newborn Health”), που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του EFCNI, ως την πρώτη συντονισμένη πανευρωπαϊκή προσπάθεια για τη διασφάλιση τη παροχής κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη. Επισκεφθείτε τη σελίδα https://newborn-health-standards.org/ για να μάθετε περισσότερα για τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία