Ilitominion, for the care of premature newborns
Home Page News
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Print E-mail
Monday, 05 November 2018 11:03
There are no translations available.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η καμπάνια του ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΥ για δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ, μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών, ξεκίνησε το 2016 μια κινητοποίηση για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργούν δυο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε με τη γενναιόδωρη προσφορά του σημαντικότερου μέρους του εξοπλισμού (παστεριωτής και ψυγείο) από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του έργου, και τη δωρεά καταψύκτη από το ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ, ώστε να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.


Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η λειτουργία μιας Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όπου αλλού υπάρχουν ΜΕΝΝ;
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση των προώρων νεογνών, ιδιαίτερα αυτών με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (μικρότερα από 1000 γραμμάρια). Σε ένα μεγάλο ποσοστό η αυξημένη επιβίωση οφείλεται στην σίτιση των προώρων με φρέσκο μητρικό γάλα από τις πρώτες ώρες της ζωής τους. Η σίτιση με μητρικό γάλα, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων και της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, που είναι οι κύριες αιτίες θνησιμότητας των προώρων νεογνών. Επιπλέον, μειώνει και τα ποσοστά οπισθοφακικής ινοπλασίας, μιας κατάστασης που προσβάλλει τα πολύ πρόωρα νεογνά και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις, ωστόσο, που το μωρό δεν μπορεί να ταϊστεί με μητρικό γάλα, μια πολύ μικρή ποσότητα (0,3-0,5 κυβ.εκ.) στο στόμα του ενισχύει τοπικά την άμυνα του βλεννογόνου. Δηλαδή ακόμη και η μία σταγόνα μετράει!


Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις η μητέρα είναι άρρωστη ή μένει μακριά από το μωρό της που νοσηλεύεται ή δεν έχει αρκετό γάλα για τις ανάγκες του. Για να μπορούν λοιπόν να σιτίζονται τα μωρά και αυτών των μαμάδων με μητρικό γάλα, είναι αναγκαίο να υπάρχουν Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος, εξοπλισμένες με κατάλληλα ψυγεία, καταψύκτες και παστεριωτές, ώστε να μπορεί να δοθεί γάλα από δότριες μητέρες. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν λειτουργεί Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος εκτός της Αθήνας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και άλλων περιοχών. Γι’ αυτό το λόγο, το ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ έκανε έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους τη δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύεται μεγάλος αριθμός προώρων σε ΜΕΝΝ.


Η δημιουργία της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα  για τη βελτίωση της φροντίδας υγείας των νοσηλευόμενων νεογνών της περιοχής. Άλλωστε, η δημιουργία Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος έχει αναγνωριστεί και από την Πολιτεία  με τον ν.4316/2014 ως μέτρο που πρέπει να ληφθεί για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού και τη γενικότερη βελτίωση της περιγεννητικής υγείας.
Γιατί κάθε σταγόνα μητρικού γάλακτος μετράει, ώστε να έχουν όλα τα παιδιά το καλύτερο δυνατόν ξεκίνημα στη ζωή.

 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΥ ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ RSV Print E-mail
Wednesday, 17 October 2018 17:27
There are no translations available.

Δεκαπέντε εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι γονέων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 2018 στο Μόναχο της Γερμανίας για την στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το EFCNI με θέμα τη λοίμωξη των πρόωρων μωρών από RSV (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) .

Ο στόχος της στρογγυλής τράπεζας ήταν η ανάπτυξη ενός εγγράφου θέσης (position paper) σχετικά με την πρόληψη, την προφύλαξη, τη θεραπεία και την μακροχρόνιας παρακολούθηση αυτής της σοβαρής λοίμωξης.

 
WORKSHOP “Journées des Soignants” (Caregiver Days) Print E-mail
Saturday, 13 October 2018 17:27
There are no translations available.

Το διάστημα 13-14 Οκτωβρίου 2018, το Ηλιτόμηνον συμμετείχε σε εκπαιδευτικό σεμινάριο από την οργάνωση SOSPrema της Γαλλίας, σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Journées des Soignants” (Caregiver Days) για το προσωπικό των ΜΕΝΝ που υλοποιούν με μεγάλη επιτυχία εδώ και 10 χρόνια στη χώρα τους. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το EFCNI,στα γραφεία του στο Μόναχο, και σε αυτό συμμετείχαν 20 εκπρόσωποι οργανώσεων από 14 χώρες.

 
Συμμετοχή στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών-Μαιευτών Print E-mail
Sunday, 07 October 2018 17:26
There are no translations available.

Στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιών-Μαιευτών, που έγινε το διάστημα 4-7 Οκτωβρίου 2018 στην Αθήνα, το Ηλιτόμηνον συμμετείχε σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Σύγχρονες προσεγγίσεις στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών και των οικογενειών τους» με ομιλία για τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία (European Standards of Care for Newborn Health), που θα κοινοποιηθούν από το EFCNI στις 28 Νοεμβρίου 2018 στο Ευρωπ. Κοινοβούλιο.

 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ EFCNI ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Print E-mail
Tuesday, 26 June 2018 17:24
There are no translations available.

Το Ηλιτόμηνον κυκλοφόρησε σε συνεργασία με το EFCNI ενημερωτικό φυλλάδιο για τους γονείς σχετικά με την προεκλαμψία.

 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ EFCNI ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΥΤΙΑΚΟ ΙΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Print E-mail
Monday, 28 May 2018 17:23
There are no translations available.

Το Ηλιτόμηνον μετέφρασε για τους γονείς το ενημερωτικό δελτίο του EFCNI για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Ευχαριστούμε θερμά την καθ.κ, Βασιλική Δρόσου για την επιμέλεια του κειμένου.

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ CHAIR COMMITTEE ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ STANDARDS OF HEALTH FOR NEWBORN HEALTH Print E-mail
Sunday, 25 February 2018 17:22
There are no translations available.

Στο διάστημα 25-27/2/2018, περισσότεροι από 30 εμπειρογνώμονες από 16 κράτη συγκεντρώθηκαν στο Freising της Γερμανίας, για την 5η και τελευταία συνάντηση της Επιτροπής του προγράμματος για τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας Νεογνικής Υγείας. Στην Επιτροπή συμμετέχει η πρόεδρος του Ηλιτόμηνου κ. Ελένη Βαβουράκη.Τα Πρότυπα θα δημοσιευτούν μέσα στο 2018 και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που περισσότεροι από 300 επιστήμονες, καθώς και δεκάδες επιστημονικές εταιρείες και οργανώσεις γονέων, ένωσαν τις δυνάμεις για τη βελτίωση της φροντίδας των πρόωρων και άρρωστων μωρών στην Ευρώπη.

Περισσότερα για το Πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στη σελίδα

https://newborn-health-standards.org/

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 Next > End >>

Page 1 of 7

EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”

2014 04 16 RollUp Logos - Kurz 40f5740f2dΤο ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ υποστηρίζει και συμμετέχει στη δράση του EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”, για τη θέσπιση ενιαίων προτύπων ποιότητας, με τα οποία να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη.

Η επίσημη έναρξη της δράσης έγινε στις 7/4/2014 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης SOCKS FOR LIFE.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Rainer Wieland και τους ευρωβουλευτές Angelika Niebler και Peter Liese, με ομιλητές την πρόεδρο του EFCNI Silke Mader, τον καθηγητή Luc Zimmermann, πρόεδρο της European Society for Paediatric Research και την Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρο του Ηλιτόμηνου. Στην εκδήλωση παρευρέθη επίσης ο πρόεδρος της UENPS Giuseppe Buonocore, για να υπογράψει το αίτημα εκ μέρους της UENPS.