Ηλιτόμηνον, για την φροντίδα των νεογνών
Αρχική Σελίδα Δελτία Τύπου Το «Ηλιτόμηνον» ενώνει τη φωνή του με τους γονείς των Ευρωπαϊκών χωρών και καλεί την πολιτική ηγεσία να αναβαθμίσει τα δεδομένα της φροντίδας των πρόωρων βρεφών
Το «Ηλιτόμηνον» ενώνει τη φωνή του με τους γονείς των Ευρωπαϊκών χωρών και καλεί την πολιτική ηγεσία να αναβαθμίσει τα δεδομένα της φροντίδας των πρόωρων βρεφών Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Δεκέμβριος 2011 12:42

Η ελλιπής φροντίδα των πρόωρων νεογνών κοστίζει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στην Ευρώπη
“Μόνο μια συντονισμένη δράση σε κάθε χώρα μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα πρόωρα βρέφη θα λαμβάνουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή τους”, υποστηρίζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση «ηλιτόμηνον»

Αθήνα – 28 Νοεμβρίου 2011 -  Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Ηλιτόμηνον» συνυπόγραψε το επείγον  αίτημα προς όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναλάβουν συντονισμένες δράσεις για τη βελτίωση της φροντίδας των πρόωρων βρεφών και των νεογέννητων στα κράτη μέλη. Το αίτημα  έγινε κατά τη διάρκεια της προώθησης του Caringfortomorrow – της Λευκής Βίβλου του EFCNI για την Υγεία της Μητέρας και του Νεογνού και την Παροχή Φροντίδας μετά το Εξιτήριο σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Υγεία της Μητέρας και του Νεογνού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Bρυξέλλες.
Οι πρόωρες γεννήσεις έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα και για τα πρόωρα βρέφη υπάρχει κίνδυνος να τύχουν υποδεέστερης φροντίδας με αποτέλεσμα την πρόκληση αναπτυξιακών προβλημάτων, υψηλότερων ποσοστών μαθησιακών και συμπεριφορικών διαταραχών, εγκεφαλικής παράλυσης, αισθητηριακών ελλειμμάτων, λοιμώξεων του αναπνευστικού και χρόνιων ασθενειών. Η καλά οργανωμένη, αποτελεσματική και στοχευμένη φροντίδα πριν από τη σύλληψη καθώς και η φροντίδα της μητέρας και του νεογνού μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στα πρόωρα βρέφη και τα νεογνά με ασθένειες καθώς και στις οικογένειές τους, που θα τους ακολουθεί στη μετέπειτα ζωή τους.
   Αυτοί που χαράσσουν πολιτική σε εθνικό επίπεδο πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανισότητα στην υγεία με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα πρόωρα βρέφη, τα νεογνά και οι οικογένειές τους:

• Θέτοντας την υγεία της μητέρας και του νεογνού ως κορυφαία προτεραιότητα στα προγράμματα της δημόσιας υγείας
  • Θεσπίζοντας εθνικά σχέδια για τη φροντίδα των πρόωρων βρεφών
  • Συμμετέχοντας σε μεγάλης κλίμακας καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την υγιή (σωστά εξελισσόμενη) εγκυμοσύνη
  • Συμφωνώντας σε εναρμονισμένα και συγκριτικά πρότυπα δεδομένων ώστε να βοηθήσουν τις συγκρίσεις των εκβάσεων υγείας
  • Επενδύοντας στις πολιτικές και πρακτικές για τη βελτίωση της φροντίδας της οικογένειας μετά το εξιτήριο

Η Ελένη Βαβουράκη, Πρόεδρος της οργάνωσης « Ηλιτόμηνον» τόνισε, “Είναι απαράδεκτο στις μέρες μας, οι πιο ευάλωτοι να τυγχάνουν υποδεέστερης φροντίδας.  Ξέρουμε ότι η υγιής γήρανση ξεκινά με τη γέννηση και τα πρόωρα βρέφη πρέπει να έχουν την ίδια ευκαιρία στη ζωή όπως και τα τελειόμηνα. Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή μας στο EFCNI και στις προσπάθειες που γίνονται πανευρωπαϊκά θα δυναμώσει τη φωνή μας και θα εισακουστεί το αίτημά μας από την Ελληνική Κυβέρνηση”.
Ο Dr. Peter Liese, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρότρυνε όσους χαράσσουν πολιτική και κυρίως τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των πρόωρων γεννήσεων, υποστηρίζοντας ότι: “Καλώ όλους όσοι παρευρίσκονται σήμερα, να δεσμευτούν στο αίτημά μας. Τόσο στη χάραξη πολιτικής όσο και στις κλινικές και τα νοσοκομεία όλης της Ευρώπης πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα βρέφη λαμβάνουν το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. “
Σημειώσεις:

Σχετικά με τα πρόωρα νεογνά

Μια ανθρώπινη εγκυμοσύνη θεωρείται τελειόμηνη όταν διαρκεί 40 εβδομάδες. Ο τοκετός που λαμβάνει χώρα πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης θεωρείται πρόωρη γέννηση ανεξαρτήτως του βάρους γέννησης (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Αν και όλες οι γεννήσεις πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης ορίζονται ως πρόωρες, περισσότερες βλάβες και θάνατοι καταγράφονται σε βρέφη που γεννιούνται πριν τη συμπλήρωση 34 εβδομάδων [1, 2]. Συχνά εξυπηρετεί τις ανάγκες μας να χωρίζουμε τις πρόωρες γεννήσεις στις ακόλουθες υποομάδες:

• Πρόωρες, γέννηση μεταξύ 23-37 εβδομάδων
  • Οριακά πρόωρες, γέννηση  μεταξύ 34-36 εβδομάδων
  • Mέτρια πρόωρες, γέννηση μεταξύ  32-34 εβδομάδων
  • Πολύ πρόωρες, γέννηση πριν τη συμπλήρωση 32 εβδομάδων
  • Εξαιρετικά πρόωρες, γέννηση πριν τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων

Σχετικά με το EFCNI

Tο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογέννητων Βρεφών (EFCNI) είναι ο πρώτος Πανευρωπαϊκός Οργανισμός που προασπίζει τα συμφέροντα των πρόωρων και των νεογέννητων βρεφών και των οικογενειών τους. Σε αυτό συμμετέχουν γονείς και ιατρικό προσωπικό διαφορετικών ειδικοτήτων με κοινό σκοπό τη βελτίωση της υγείας των νεογέννητων και των πρόωρων βρεφών σε βάθος χρόνου εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και στήριξη. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε  στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.efcni.org/
Το EFCNI συγχρηματοδοτείται από τις εταιρείες Abbott, Nestle Nutrition και Drager, (premium partners), καθώς και από άλλες ιδιωτικές εταιρείες και μεμονωμένους δωρητές που κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία της Λευκής Βίβλου, και άλλων έργων του EFCNI.

Σχετικά με τη Λευκή Βίβλο

Το Caring for Tomorrow – η Λευκή Βίβλος του EFCNI για την Υγεία της Μητέρας και του Νεογνού και την Παροχή Φροντίδας μετά το Εξιτήριο παρέχει τη βάση αποδεικτικών στοιχείων από την οποία προκύπτει το Κάλεσμα για Δράση. Μαζί με το Κάλεσμα για Δράση, η Λευκή Βίβλος αποσκοπεί στην επισήμανση μερικών από τα σημαντικότερα θέματα που σχετίζονται με τις πρόωρες γεννήσεις. Στόχος είναι να χρησιμεύσει ως πρακτικός οδηγός αναφοράς για εκείνους που χαράζουν πολιτική, αλλά και για ενώσεις γονέων, επαγγελματιών υγείας και άλλων σχετικών φορέων. Θα διασφαλίσει την ύπαρξη μεγαλύτερης συνειδητοποίησης της επιβάρυνσης των πρόωρων βρεφών και των νεογέννητων με θέματα υγείας - όχι μόνο αναφορικά με τα προβλήματα υγείας του κάθε παιδιού μεμονωμένα, αλλά και των γονέων τους, των οικογενειών που έχουν αναλάβει την ανατροφή τους υπό δύσκολες συνθήκες, και της κοινωνίας ως σύνολο στο πλαίσιο της οικονομικής επιβάρυνσης που αυτά συνεπάγονται.

Σχετικά με το Ηλιτόμηνον

Το Ηλιτόμηνον είναι μια επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011, ενώνοντας γονείς προώρων με επιστήμονες, με σκοπό την φροντίδα των πρόωρων νεογνών, μέσα από κοινωνικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προώθηση και επίλυση των ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα νεογνά.
Ο κύριος άξονας  στον  οποίο κινείται το Ηλιτόμηνον στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του είναι η με κάθε τρόπο προβολή όλων των προβλημάτων, ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών, που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα νεογνά και  οι οικογένειές τους , τόσο στους πολίτες όσο και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και τους κρατικούς φορείς, ώστε να αναγνωριστεί και στην Ελλάδα η αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης για την προστασία αυτής της ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.
Γιατί με κάθε παιδί γεννιέται και μια ελπίδα, κι αυτή την ελπίδα το Ηλιτόμηνον θέλει να την κρατήσει ζωντανή και δυνατή.

www.ilitominon.gr
Τηλ.: 2107299992

Πρόεδρος, Ελένη Βαβουράκη, τηλ.: +30 6937108511

EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”

2014 04 16 RollUp Logos - Kurz 40f5740f2d

Το ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ υποστηρίζει και συμμετέχει στη δράση του EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”, για τη θέσπιση ενιαίων προτύπων ποιότητας, με τα οποία να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη.

Η επίσημη έναρξη της δράσης έγινε στις 7/4/2014 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης SOCKS FOR LIFE.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Rainer Wieland και τους ευρωβουλευτές Angelika Niebler και Peter Liese, με ομιλητές την πρόεδρο του EFCNI Silke Mader, τον καθηγητή Luc Zimmermann, πρόεδρο της European Society for Paediatric Research και την Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρο του Ηλιτόμηνου. Στην εκδήλωση παρευρέθη επίσης ο πρόεδρος της UENPS Giuseppe Buonocore, για να υπογράψει το αίτημα εκ μέρους της UENPS.