Ηλιτόμηνον, για την φροντίδα των νεογνών
Αρχική Σελίδα Δελτία Τύπου Συνέντευξη Τύπου 21.12.2012
Συνέντευξη Τύπου 21.12.2012 Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 07 Δεκέμβριος 2012 07:06

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Πρόωρα Νεογνά (17 Νοεμβρίου), δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν η Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρος της  «Ηλιτόμηνον» και οι Μαργαρίτα Τζάκη, διευθύντρια Νεογνολογικού στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», Αντωνία Χαρίτου, Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Εντατικολόγος και Μιχάλης Σιάχος, πατέρας παιδιού που γεννήθηκε πρόωρα. Στη συνέντευξη παρέστη και η Πρόεδρος της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, Φανή Ανατολίτου, η οποία ήταν ενθαρρυντική για την κοινωνική ευαισθητοποίηση στο θέμα της προωρότητας.


Στη διάρκεια της συνέντευξης δόθηκαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις πρόωρες γεννήσεις. Η πρόωρη γέννηση - η γέννηση δηλαδή ενός μωρού νωρίτερα από 37 εβδομάδες κύησης - είναι η μόνη σημαντική αιτία που σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η οποία όμως συχνά μπορεί να προληφθεί, επισημαίνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά (βρέφη κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής) και αποτελεί την αιτία περισσότερων από ένα εκατομμύριο θανάτων ετησίως. Οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την πνευμονία σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η ακριβής αιτία του πρόωρου τοκετού παραμένει άγνωστη περίπου για το 50% των περιπτώσεων. Ωστόσο, έχουν ταυτοποιηθεί ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου οι οποίοι είναι πιθανό να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ουσιών, υψηλό στρες και πολύωρη εργασία, κακή προγεννητική φροντίδα), η σωματική υγεία της μητέρας (λοιμώξεις ουροποιογεννητικού, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, διαταραχές πήξης του αίματος κάτω του φυσιολογικού σωματικό βάρος, παχυσαρκία, πολύδυμη κύηση), δημογραφικοί παράγοντες ( ηλικία κάτω των 17 ή άνω των 35, χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο), ευθύνονται για πρόωρους τοκετούς.

Τα πρόωρα βρέφη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Τα μετρίως έως όψιμα πρόωρα βρέφη που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές δέχονται φροντίδα μαζί με τις μητέρες τους στους θαλάμους που μεταφέρονται μετά τη γέννηση ή στο σπίτι, αλλά τα βρέφη κάτω των 32 εβδομάδων κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές και συνήθως χρειάζονται νοσηλεία ή εντατική φροντίδα. Σύμφωνα με την Αντωνία Χαρίτου, αυτή τη στιγμή ποσοστό περίπου 20% από το σύνολο των τοκετών νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, δηλαδή 20.000 περίπου νεογνά, και από αυτά 8 -10% αφορούν πρόωρα.

Στην Αθήνα υπάρχουν 7 μονάδες νοσηλείας πρόωρων νεογνών σε δημόσια νοσοκομεία και 5 μονάδες σε ιδιωτικά μαιευτήρια. Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν 2 ιδιωτικά και 10 δημόσια μαιευτήρια, ενώ στη νησιωτική Ελλάδα δεν υπάρχει καμία μονάδα εντατικής νοσηλείας, είπε η κ. Χαρίτου.
Όπως επεσήμανε η  κ.Τζάκη , η μακροχρόνια προγραμματισμένη παρακολούθηση (follow - up) αποτελεί την επέκταση των μονάδων εντατικής νοσηλείας και στοχεύει στην καλύτερη φροντίδα και στήριξη των βρεφών, πρώην προώρων και των οικογενειών τους. Τα βρέφη αυτά ζουν τις πρώτες βδομάδες ή και μερικούς από τους πρώτους μήνες της ζωής τους σε ένα εντελώς «τεχνητό» και αφιλόξενο περιβάλλον, στο οποίο δέχονται ερεθίσματα που είναι αρνητικά από τη φύση τους.

Σύμφωνα με την κ. Βαβουράκη, παρατηρείται σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης προς τους γονείς για τους παράγοντες κινδύνου, τα προειδοποιητικά σημεία ή τις αλλαγές του τρόπου ζωής τους, ώστε να προλάβουν ένα πρόωρο τοκετό. Λίγες χώρες, ανέφερε η κ. Βαβουράκη, προσφέρουν καθοδήγηση και προσανατολισμό στους γονείς, και από την Ευρώπη μόνο δύο, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν στοχευμένη εθνική πολιτική για την υγεία νεογνών.

Στην Ελλάδα, από τη στιγμή που έρχεται στη ζωή ένα πρόωρο νεογνό «αρχίζει ένας αγώνας γεμάτος εμπόδια, που ξεκινά από τα Νεογνολογικά Τμήματα και συνεχίζεται στο σπίτι» επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Κάθε νέος γονιός αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με τον πρόωρο τοκετό καθώς είναι ένα θέμα άγνωστο προς αυτόν. Είναι απαραίτητη λοιπόν, η υπεύθυνη ενημέρωση από ειδικούς, με το ξεκίνημα της κύησης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις όπου ένα μωρό θα γεννηθεί πρόωρα» σημείωσε ο Μιχάλης Σιάχος, πατέρας παιδιού που γεννήθηκε πρόωρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την έρευνα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 το «Ηλιτόμηνον» μέσω διαδικτύου, το 52% των γονιών με πρόωρα νεογνά αναφέρουν ότι οι επιπλέον πληροφορίες που θα ήθελαν να λαμβάνουν κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, σχετίζονται περισσότερο με την ιατρική φροντίδα του πρόωρου μωρού και τη συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη, παρά με πληροφορίες σχετικές με οικονομικές επιπτώσεις, το πλήθος των μετέπειτα επισκέψεων στον γιατρό και τους κινδύνους σχετικά με τον πρόωρο τοκετό. Περίπου το 60% των γονιών με πρόωρα νιώθουν ότι οι πληροφορίες που τους έδωσε το προσωπικό μετά τη γέννηση του μωρού ήταν ελλιπείς.

 

EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”

2014 04 16 RollUp Logos - Kurz 40f5740f2dΤο ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ υποστηρίζει και συμμετέχει στη δράση του EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”, για τη θέσπιση ενιαίων προτύπων ποιότητας, με τα οποία να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη.

Η επίσημη έναρξη της δράσης έγινε στις 7/4/2014 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης SOCKS FOR LIFE.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Rainer Wieland και τους ευρωβουλευτές Angelika Niebler και Peter Liese, με ομιλητές την πρόεδρο του EFCNI Silke Mader, τον καθηγητή Luc Zimmermann, πρόεδρο της European Society for Paediatric Research και την Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρο του Ηλιτόμηνου. Στην εκδήλωση παρευρέθη επίσης ο πρόεδρος της UENPS Giuseppe Buonocore, για να υπογράψει το αίτημα εκ μέρους της UENPS.