Ηλιτόμηνον, για την φροντίδα των νεογνών

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ την αγορά παστεριωτή μητρικού γάλακτος για την Α’ Νεογνολογική Κλινική και Εντατική Νοσηλεία νεογνών του Α.Π.Θ.
στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης,
κάνοντας κατάθεση στον λογαριασμό : IBAN: GR19 0140 1150 1150 0232 0011 525, Alpha Bank . Aιτιολογία κατάθεσης ΓΑΛΑ/ΠΑΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Συνάντηση της Επιτροπής του Προγράμματος «European Standards of Care for Newborn Health» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017 16:34

Από τις 21 έως τις 23 Μαΐου 2017,η πρόεδρος του Ηλιτόμηνου κ.Ελένη Βαβουράκη συμμετείχε στην 4η συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «European Standards of Care for Newborn Health», στο Freising της Γερμανίας. Στη διάρκεια της συνάντησης, περισσότεροι από 40 εμπειρογνώμονες από 17 χώρες συζήτησαν εντατικά και ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος των υποβληθέντων προτύπων για έντεκα βασικούς τομείς της φροντίδας υγείας των νεογνών. Συνολικά, 220 εμπειρογνώμονες από 35 χώρες εργάζονται εθελοντικά σε αυτό το έργο – ορόσημο για την νεογνική υγεία στην Ευρώπη. (Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα http://newborn-health-standards.org/)

 
Πληροφορίες στο διαδίκτυο για δυο πολύ σημαντικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τη Νεογνική Υγεία Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 02 Ιούνιος 2017 16:33

Οι πληροφορίες για την εξέλιξη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων RECAP και SHIPS είναι πλέον διαθέσιμες στους νέους δικτυακούς τους τόπους.RECAP (Research on European Children and Adults born Preterm)Το πρόγραμμα RECAP (Research on European Children and Adults born Preterm) συγκεντρώνει εκτενείς πληροφορίες από 20 μελέτες κοόρτης σε πληθυσμιακές ομάδες παιδιών και νεαρών ενηλίκων που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα, από 13 Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από άλλες κοόρτεις σε όλο τον κόσμο.http://recap-preterm.eu/
SHIPS (Screening To Improve Health In Very Preterm Infants in Europe) project Ο γενικός στόχος του Προγράμματος SHIPS είναι να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα των προγραμμάτων μακροχρόνιας παρακολούθησης στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πολύ πρόωρων βρεφών και των οικογενειών τους.http://www.epiceproject.eu/en/follow-up-at-5/studies.html

 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ “FINE PROGRAMME” Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2016 16:02

Νεογνολογικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου»
Αθήνα, 28-29 Νοεμβρίου 2016

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας στο χώρο της νεογνικής φροντίδας. Το Νεογνολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» υποδέχθηκε την Inga Warren και τους συνεργάτες της, Pani Pantelides και Maria Zeniou, για ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο πρόγραμμα FINE, με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του EFCNI και με την υποστήριξη του Ηλιτόμηνου.

Τι είναι το πρόγραμμα FINE

Το πρόγραμμα FINE (Family and Infant Neuro-developmental Education- Νευροαναπτυξιακή Εκπαίδευση Οικογένειας και Νεογνού) είναι σχεδιασμένο για τους επαγγελματίες υγείας που απασχολούνται στις ΜΕΝΝ, για να τους βοηθήσει να προωθήσουν στο χώρο εργασίας τους τη φροντίδα του νεογνού με επίκεντρο την οικογένεια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορα θέματα, όπως: επαφή δέρμα με δέρμα (φροντίδα Καγκουρό), σχέσεις γονέα-νεογνού, το ταξίδι των γονιών στη ΜΕΝΝ, παρατήρηση της συμπεριφοράς του πρόωρου μωρού και κατανόηση των «μηνυμάτων» που στέλνουν τα μωρά κ.α.

Γιατί θεωρούμε σημαντική την αναπτυξιακή φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια

Η αναπτυξιακή φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια σημαίνει λιγότερο άγχος για τα μωρά, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οι γονείς αισθάνονται ότι έχουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα των μωρών τους, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι σχέσεις τους με το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Ποια είναι η INGA WARREN

H Inga Warren, δημιουργός του προγράμματος FINE, είναι ο άνθρωπος που το 1994 έφερε τη μέθοδο NIDCAP (Newborn Individualised Developmental Care and Assessment Program) στο Ην. Βασίλειο. Στα 50 χρόνια επαγγελματικής της δραστηριότητας αφοσιώθηκε στη νεογνική φροντίδα που περιλαμβάνει και την οικογένεια και ανέπτυξε πολύ σημαντική συγγραφική και εκπαιδευτική δραστηριότητα πάνω σε αυτό το θέμα.

Το Ηλιτόμηνον είχε τη μεγάλη χαρά, τιμή και ευθύνη να συμμετέχει από την αρχή ενεργά στη διοργάνωση και ευχαριστεί θερμά την ιατρό κ. Μαργαρίτα Τζάκη, Υπεύθυνη Διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, για την ανεκτίμητη συμβολή της στην επιτυχία του σεμιναρίου.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΟΤΗΤΑ» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016 18:05

Στις 18 Νοεμβρίου το Ηλιτόμηνον γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, μαζί με αυτούς που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις γυναίκες και τα πρόωρα μωρά τους. Η εκδήλωση που είχε θέμα «Εθελοντισμός και Προωρότητα» έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση, στην οποία απεύθυναν χαιρετισμό η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας, συμμετείχαν με ομιλία οι: Ελίζα Φερεκύδου, Δρ Βιολόγος, Συντονίστρια προγράμματος ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ

Αγγελική- Μαρία Λαδοπούλου, Ξένια Αγγελούκου , Εριφύλη Κώστογλου ,μαίες, μέλη της συντονιστικής ομάδας δράσεων του τομέα «Εθελοντική Μαιευτική»

Σοφία Τζαμαρία, μαία, γενική συντονίστρια της ομάδας δράσεων του τομέα «Εθελοντική Μαιευτική»

Δρ. Μαρία Δάγλα, Μαία, Πρόεδρος ΑμΚΕ «Φαιναρέτη», Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Μαιευτικής ΤΕΙ Αθήνας

Ε. Σκουτέλη, Παιδονευρολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Προγράμματος Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία της Μεικτής Παιδικής Χορωδίας του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Σμύρνης με τη διεύθυνση της Ρέας Χουσερίδου.

 
Τράπεζες ανθρώπινου μητρικού γάλακτος- Human milk banks Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 12 Νοέμβριος 2016 16:02

Αμφιθέατρο Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας

Η Ειδική Μονάδα Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού - Τράπεζα Γάλακτος του Νεογνολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου” διοργάνωσε Hμερίδα με θέμα «Τράπεζες ανθρώπινου μητρικού γάλακτος- Human milk banks», με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη του Ηλιτόμηνου.
Στην Ημερίδα, εκτός των Ελλήνων ομιλητών, συμμετείχαν με ομιλίες ο JC Picaud, Διευθυντής του Τμ. Νεογνολογίας του Hospital de la croix rousse της Λυών, Chairman της French Human Milk Banks Association (ADLF), Human Nutrition, Research center Rhône –Alpes, Πρόεδρος European Milk Bank Association (EMBA), και η S Arslanoglu MD, Καθηγήτρια Παιδιατρικής (Νεογνολογία) στο Istanbul Medeniyet University, Αντιπρόεδρος της European Milk Bank Association.

 
Παγκόσμια Ημέρα Πλεξίματος σε δημόσιο χώρο – Σε 8 Ελληνικές πόλεις έπλεξαν για τα μωρά του Ηλιτόμηνου Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 21 Ιούνιος 2016 18:32

Η 18η Ιουνίου 2016 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Πλεξίματος σε δημόσιο χώρο. Την ημέρα αυτή, εθελοντές έπλεξαν σε 8 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας για τα πρόωρα μωρά και το Ηλιτόμηνον, με το σύνθημα "κάθε πόντος μια ευχή για τη νέα ζωή", μετατρέποντας την ημέρα σε μια γιορτή κοινωνικής ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης.

Η συμμετοχή ήταν πέρα από κάθε προσδοκία, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες στην επίσημη σελίδα του Ηλιτόμηνου στο facebook.

 
Ημερίδα με θέμα «Family Centered Developmental Care / Αναπτυξιακή Φροντίδα Νεογνών με Επίκεντρο την Οικογένεια» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Μάρτιος 2016 09:00

Η πρώτη Ημερίδα με θέμα την αναπτυξιακή φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια έγινε στις 4/3/2016 στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο - Μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου" από το Νεογνολογικό του τμήμα. Η Ημερίδα είχε στόχο την ενημέρωση και επιμόρφωση νέων επαγγελματιών υγείας σε θέματα αναπτυξιακής φροντίδας των νεογνών και έγινε με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Στους συμμετέχοντες απεύθυνε χαιρετισμό η κ. Βαβουράκη, εκφράζοντας την υποστήριξη του Ηλιτόμηνου και του EFCNI στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο Νεογνολογικό τμήμα του Νοσοκ. "Έλενα Βενιζέλου" για την σταδιακή εναρμόνιση της λειτουργίας του με τις αρχές της Αναπτυξιακής Φροντίδας με επίκεντρο την οικογένεια.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 5

EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”

2014 04 16 RollUp Logos - Kurz 40f5740f2dΤο ΗΛΙΤΟΜΗΝΟΝ υποστηρίζει και συμμετέχει στη δράση του EFCNI “European Standards of Care for Newborn Health”, για τη θέσπιση ενιαίων προτύπων ποιότητας, με τα οποία να διασφαλίζεται η παροχή κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους, τα νεογνά και τα πρόωρα βρέφη.

Η επίσημη έναρξη της δράσης έγινε στις 7/4/2014 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης SOCKS FOR LIFE.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Rainer Wieland και τους ευρωβουλευτές Angelika Niebler και Peter Liese, με ομιλητές την πρόεδρο του EFCNI Silke Mader, τον καθηγητή Luc Zimmermann, πρόεδρο της European Society for Paediatric Research και την Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρο του Ηλιτόμηνου. Στην εκδήλωση παρευρέθη επίσης ο πρόεδρος της UENPS Giuseppe Buonocore, για να υπογράψει το αίτημα εκ μέρους της UENPS.